Részlet a darabbólA Figaro házassága című Mozart-operát Hábetler András operaénekes és rendező gondolta újra. Ezt a változatot Figaro 2.0 névre keresztelték. A produkciót a középiskolásoknak meghirdetett OperaKaland sorozatban iskolánkból a 11/3 osztály tekintette meg 2017. október 13-án a budapesti Erkel Színházban.

Mozart egyik legismertebb színpadi művének modern feldolgozása segített az opera könnyebb befogadásában, s közelebb hozta ezt a dalszínházi műfajt a diákokhoz.

A Figaro házassága Köteles Géza zenei vezető szerint a lehető legalkalmasabb opera a mai fiatal közönség számára, mert „a szereplők hétköznapi emberek, ugyanolyan viszonyokkal, mint ma”. Ennek a párhuzamnak a még könnyebb felismerésében segít az áthangszerelés és a szöveg átdolgozása is. Hábetler András szerint „az opera sikere nem önmagában a jelmezeken és a díszleten múlik, hanem azon, hogy ezek a kiegészítők mennyire tudják megvilágítani a kompozíció lényegét”.

Örülünk, hogy bekapcsolódhattunk Magyarország legnagyobb szabású színházi oktatási programjába.

Oszaczkiné Szammer Beáta (osztályfőnök)

Forrás:  az Erkel Színház honlapja (http://www.opera.hu/v/mozart-fiatalokra-szabva-figaro-20-az-erkel-szinhazban/)

A Pest megyei Kormányhivatal az idei évben is megrendezte a pályaválasztási napot a városi sportcsarnokban. Iskolánk is részt vett a rendezvényen, melyen nagyon sok érdeklődő volt a környező általános iskolák tanulói részéről. Bemutatkozott az iskolánkban tanulható valamennyi szakma: a cukrász, a pincér, a szakács és az eladó. A szakgimnazistáink is kivették a részüket a szervezésben és a megvalósításban is. Köszönjük a segítséget a szakmai kollégáknak, akik nemcsak a kínálandó finomságok elkészítésében voltak a diákok mesterei, de a személyes jelenlétükkel is emelték a bemutató színvonalát.
Ízelítő képekben a pályaválasztási napról:

Nagyon sok szeretettel várjuk az érdeklődő 8. évfolyamos diákokat a 2017. november 21-23-a között tartandó Nyíltnapjainkra!

Az idei tanévben szeptember 29-én került megrendezésre a Városi Sportcsarnokban az iskolánkban már hagyománnyá vált Csendesnap.

Ezen a napon a 9. évfolyamos diákok részére készültünk egy kis programmal. Solymosi Csilla igazgatóasszony reggeli köszöntője után kezdésként 3 egy reggeli Áhítaton vettek részt a tanulók Szabó Gábor református vallástanár vezetésével. Ezek után egy rövid kisfilmet tekinthettek meg A legfontosabb döntés címmel, amelyben olyan kérdések merültek fel, hogy kinek mi a boldogság, létezik-e Isten stb. A gondolatébresztő film után Horváth Antal tanár úr zenei kíséretével Ne félj, mert megváltottalak című dal megtanulása és előadása következett. Később iskolánk lelkésze, Csikai Attila előadást tartott a reformáció történetéről, nagyon részletes információkat kaphattak Luther Márton és Kálvin János munkásságáról. A Csendesnap programja közös énekléssel zárult le.

Bízunk benne, hogy a gondolatébresztő reggeli program után mindenki meg tudja válaszolni önmagának a nap folyamán felmerült kérdéseket. Köszönjük Darida Katalin igazgatóhelyettes konferálását és az előadók munkáját a 9. osztályosok nevében.

Kedves Szülők!

2017. október 3-án, kedden 16:00-tól fogadóórát tartunk.

17:00-tól szülői értekezlet lesz a következő évfolyamokon: a 10., a 11., a 12/I/A.   a 13. és a 14. –es osztályfőnökökkel. Az osztályok terembeosztását a bejárati ajtón kifüggesztve találják meg.

Szeretettel várjuk Önöket!

2017. szeptember 2-án Egyházmegyei családi nap volt Pócsmegyeren, ahol a Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola pedagógusai és diákjai voltak a vendéglátó szerepében.

600 fő körüli vendégsereg egész napos ellátásában kellett helyt állni. Korenika Attila irányításával igazi csapatmunka folyt. Molnár Ferenc, Pap Zsolt és Fábián Tamás az ételek elkészítésében remekelt, Takács József mint fotós volt jelen, Darida Katalin és Simák Viktória pedig a diákok munkáját koordinálta. 

A vendégek többféle étel közül választhattak, volt rántott szelet rizibizivel és csemegeuborkával, töltött káposzta, sertéspörkölt, pásztortarhonya és piskótatekercs. Mindenkitől elismerő szavak érkeztek iskolánk dolgozói és tanulói felé. Köszönjük a diákok lelkes és együttműködő munkáját: Hrncsár Richárd, Kiss Balázs, Korsós László, Parák Rebeka (10/B), Petrovics Cintia, Tóth Fruzsina, Fehér Noémi, Bera Zsolt, Szarvas László, Kányai Krisztián (10/4), Pánczél Laura, Rábaközi Vincencina, Enyedi Lili, Gödény Tamara (10/2), Homovics Máté, Monori Eszter (11/2), Bakonyi Elizabet (9/G), Puporka Vanessza, Poros Evelin (12/1/A). A tanulók is nagyon jól érezték magukat ezen a rendezvényen, tetszett nekik a sürgés-forgás, hogy ők is hozzájárulhattak egy ilyen színvonalú esemény sikeres lebonyolításához.

Bízunk benne, hogy még sok hasonló rendezvényen mutathatja meg magát az intézményünk.

http://www.parokia.hu/v/iranyitoszam-2017/

FEL