- Látogatóban az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthonban -

Iskolánkhoz meghívás érkezett a szeretetotthonból, töltsünk velük együtt néhány órát, készüljünk, hangolódjunk közösen a közeli ünnepre. December, advent, a várakozás, a felkészülés ideje.

Tucatnyian érkeztünk az iskolánkból egy ködös csípős reggelen az otthon kapujához. Nagy volt bennünk a várakozás, melybe mi tagadás egy kis szorongás is vegyült. Képesek leszünk-e mi is adni: elfogadást, figyelmet, vidámságot, szeretetet ezeknek a nehézsorsú embereknek?

Szerencsére csak rövid ideig tartott elfogódottságunk. Az otthon lakóinak, gondozóiknak közvetlen kedvessége, elfújta minden fenntartásunkat. A közös áhítat, majd a mézeskalács készítés, agyagozás és az együtténeklés lehetőséget adott a beszélgetésre, egymás jobb megismerésére. A lakók gyermeki őszintesége, megindító nyíltsága megérintett bennünket. Bizakodunk, hogy ottlétünkkel mi is szereztünk számunkra néhány vidám pillanatot, cseppnyi örömöt.

Szolgáljon erről bizonyságul néhány fényképbe zárt pillanat.

2017 december 15-én szakmai kiránduláson vett részt a 9/3 osztály (turisztika szakirány) a Challenge Hungary utazási iroda szervezésében. A 4 órás autóbuszos program keretében megismerkedhettünk fővárosunk nevezetességeivel, valamint az idegenvezetőnk szakmai instrukciókkal is ellátta a diákokat. A jó hangulatot még a kedvezőtlen időjárás sem tudta elrontani, élményekkel és új ismeretekkel gazdagodva tértünk haza.

Mojzsis Andrea

„Műfordítani annyi, mint gúzsba kötve táncolni.”

                                           (Kosztolányi Dezső)

Az idegen nyelvi munkaközösség idén ismét meghirdette az angol – német műfordító versenyt azok számára, akik szeretik a verseket, és szívesen belekóstolnak a műfordítás mesterségébe. Az angol (N.M. Bodecker: When All the World is Full of Snow), illetve a német nyelvű vers (Heinrich Heine: Altes Kaminstück) igényes magyarra fordítása legjobban az alábbi tanulóknak sikerült.

Angol nyelv

  1. helyezett: Berki Zsaklin (12/2)
  2. helyezett: Járja Krisztina (10/3)
  3. helyezett: Forgács Kiara (9/G)

Német nyelv

  1. helyezett: Marosi Fanni (10/3)
  2. helyezett: Bodor Krisztina (12/1)
  3. helyezett: Tóth Anna (10/3)

A díjazott és a pályázó diákoknak szívből gratulálunk!

Az idegen nyelvi munkaközösség

A váci Parlando Színház és Kulturális Egyesület Móricz Zsigmond klasszikus regényének színpadi változatát, a Légy jó mindhalálig című előadást tekintette meg a 11/3 osztály november 28-án a Madách Imre Művelődési Központban. A színházlátogatás apropóját az adta, hogy a társulat tagja az osztály egyik tanulója, Varga Bianka, aki Viola kisasszonyt alakította a darabban.

Miután református iskola vagyunk, a diákoknak nemcsak a musical leghíresebb dalai – a Pogi, a Tízpec, Az élet szép – csengtek ismerősen, hanem kezdőkép alatt felcsendülő 42. zsoltár ( Mint a szép híves patakra…) is. A tanulók feleleveníthették ismereteiket – szórakoztató formában – Nyilas Misiről, a debreceni kollégiumról, Pósalaky úrról és a reskontóról, valamint a főhős megaláztatásáról.

Napjainkig érvényes Móricz története, melynek tanulsága a címben összegeződik: „Légy jó mindhalálig”, azaz ki kell tartani az örök emberi igazságok mellett, mint amilyen az igazmondás, a becsület, az erkölcsi tisztaság.

Az előadás végén az osztály nevében Pákozdi Róbert egy csokor virággal kedveskedett Biankának.

 

A Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium 2017. november 28-án rendezte meg a „Canada Day”-t, a református iskolák közötti kulturális vetélkedőt, melyet a Kanadai Nagykövetség is támogatott. A téma: a 150 éves Kanada volt. Az eseményen a tanulók 3 fős csapatokban mérték össze az országgal  kapcsolatos tudásukat angol nyelven. A versenyen iskolánkat három csapat képviselte:

  • Polar Bears ( Forgács Kiara 9/G; Pintér Krisztina 9/G; Vollai Balázs 9/G)
  • Canada Dry (Meskó Domonkos 9/G; Mezei Balázs 9/G; Szaszovszki Kevin 9/G)
  • Moose (Bradács Antónia 11/2; Kiss Levente 11/2; Majer Beatrix 11/2)

Ők előzetes projectmunkával is készültek a versengésre, illetve a célországhoz kapcsolódó csapatnevet is kellett választaniuk.

A versenyzőket és a vendégeket már az aulában a kanadai vadon hangulata fogadta. Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere nyitotta meg az eseményt, aki kiemelte a nyelvtudás fontosságát, ezen belül is különösen az angol nyelvét, mely mára megkerülhetetlenné vált. De a résztvevőket köszöntötte Tóth Csaba Csongor igazgató és Szloboda József esperes úr is.

A vetélkedő kérdései Kanada földrajzát, kultúráját és történelmét érintették. A verseny gerincét Andrew Mile-nak, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatójának érdekes, saját élményeit is bemutató előadásához kapcsolódó feladványok alkották.

Emellett jó vendéglátóként étellel-itallal is várta vendégeit a Lónyay Utcai Református Gimnázium szervező csapata Szita Zsuzsanna tanárnő vezetésével.

Kellemes hangulatban telt a Canada Day a Lónyayban. Ugyan diákjaink helyezettek nem lettek, de mindhárom csapatunk becsületesen helytállt, s a Moose és a Polar Bears a mezőny első harmadában, illetve felében végzett, de a Canada Dry sem vallott szégyent a 32 csapatot mozgósító megmérettetésen.

FEL