A Türingiai Ipari- és Kereskedelmi Kamara LEA12 pályázata keretén belül szintén Müller úr kapta a megbízást, hogy magyarországi és csehországi iskolákkal vegye fel a kapcsolatot olyan tanulók németországi szakmai képzésére, akik 2012-ben fejezik be tanulmányaikat. Ennek a projektnek a keretén belül 14 tanulónkat választották ki, akik 3 lépcsőben részesei lehetnek a pályázat nyújtotta lehetőségeknek. Az első lépcsőben 5 napos csillebérci nyelvi felkészítésen vettek részt tanulóink, és mindnyájan kiválasztásra kerültek a másodi fázisra. Júliustól kétszer 3 hetes nyelvi illetve szakmai gyakorlaton vettek részt türingiai szállodákban, illetve kereskedelmi egységekben. Mind a 14-en lehetőséget kaptak arra, hogy 3 éves szakmai képzésen vegyenek részt, melynek végén német szakmai bizonyítványt kapnak. Tízen éltek a lehetőséggel és kezdték meg tanulmányaikat az erfurti szakképző iskolákban. A program 2013-ban is folytatódik. 2012.11.15-ig kell összeírnunk azokat a tanulókat, akik előzetesen jelentkeznének a projektre.

6 tanulónk vett részt a bajorországi Füssenben 3 hónapos szakmai gyakorlaton a németországi Szövetségi Munkaügyi Hivatal (ZAV) engedélye alapján. A tanulók a gyakorlat során vendéglátóipari egységekben dolgoztak ösztöndíj fejében és szakmai tapasztalatokkal telve érkeztek vissza iskolánkba 2012. október 2-án. A munkahelyektől kiváló minősítést kapta, és mindnyájukat visszavárják a gyakorlati helyeikre.

 „Több gyakorlatot a képzésünkbe”

 

2010 őszén kereste meg az iskolánkat a Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH türingiai cég képviseletében Müller úr, és felajánlotta a lehetőségét egy németországi szakmai gyakorlat megszervezéséhez a segítségét. A program a Leonardo mobilitás pályázat keretein belül folyna. A tárgyalások eredményeként az iskola pályázatot adott be egy előkészítő látogatásra, melyre 2011 májusában került sor az intézmény vezetője és egyik nyelvtanára részvételével. A látogatás során felkeresték azokat a szállodákat, amelyek egy nyertes pályázat gyakorlati helyei lehetnek. Itt került kidolgozásra a beadandó pályázat terve. Az előkészületi munkák után 2012 februárjában beadtuk a pályázatot, ami az elbíráláson sikeresen megnyert 44 ezer Euró támogatást, mely 25 tanulónk számára biztosít két csoportban ingyenes gyakorlatot 3-4 csillagos német szállodákban. Az első csoport a felkészítő fázis után 2012.augusztus 31-én indult ki Türingiába. A gyakorlat félidejében az intézmény igazgatója és helyettese 3 napos monitorig látogatáson vett részt, ahol lehetőségük nyílt a gyakorlati munkahelyek vezetőivel beszélgetni, és a tanulók értékelését meghallgatni. A tanulók kiváló minősítést kaptak, annak ellenére, hogy szakközepes tanulóként gyakorlati képzést nem kaptak az iskolában. A német partner alig akarta elhinni, hogy tanulóink gyakorlat nélkül is ilyen kiválóan teljesítenek. A tanulók hazaérkezve megtartották első nyilvános prezentációjukat, ahol lelkesen számoltak be élményeikről, illetve minden hallgatónak csak ajánlani tudták az elkövetkezendőkben a pályázat adta gyakorlaton való részvételt. A projekt márciusban a második csoport kiutazásával folytatódik, illetve az Europass-igazolványok 2013.május 3-i átadásával tanulói részről ünnepélyes keretek között lezárul, majd az iskola elszámolásával teljesen befejeződik.

2014 nyarán és kora őszén az Erasmus+ pályázat adta lehetőséggel élve tanulóink Németországban fejleszthették mind szakmai, mind nyelvi készségeiket. A három hónapig tartó szakmai gyakorlatról hazatérve, tanulóink élménybeszámolókat írtak, melyeket a honlapunkra ellátogató kedves érdeklődők most olvashatnak. Az élményeiket, munkájukat megörökítők sora nem teljes. Zollerné Nagymarosi Ágnes tanárnő németes csoportjának tagjai számoltak be röviden a Bajorországban eltöltött időről.

Néhány kép illusztrálja a „dolgos”, illetve „szórakozós” pillanatokat.

FEL