Február 11-én, pénteken, a 10. évfolyamos gimnazista osztályunk egész napos tanulmányi kirándulásra utazott Budapestre. A történelem, a magyar, a vizuális kultúra és a testnevelés órák tananyagához kapcsolódva alakítottuk ki az aznapi programot.

A Szépművészeti Múzeumba ellátogatva megtekinthettük a Régi Képtár frissen felújított Városligeti-szárnyában megnyíló új állandó kiállítást, az Európai művészet 1250-1600 című tárlatot, illetve ennek szerves folytatásaként az 1600 és 1700 közötti évszázadnak, azaz a barokk művészetnek a tárlatát. Öt évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphattunk átfogó képet, a korai gótikától a barokk művészetig. Két tanuló készült kiselőadással a barokk kor művészetéről, amelyet a múzeum gyönyörű csarnokában hallgathattunk meg. Ezután A Régi Magyar Gyűjtemény barokk állandó kiállítását nézhettük végig, amely  a 16. század végétől 1800-ig követi végig a történelmi Magyarország művészetének és közép-európai kapcsolatainak alakulását.

Később a Hősök terén tettünk egy nagyobb sétát. A világörökség részeként nyilván tartott térről szintén hallhattunk egy tanulói kiselőadást. Ebből megtudtuk a történelmét, megtudtuk, hogy az 1890-es években a helyén még egy Ybl Miklós által tervezett ivókút állt, majd az 1900-as évek legelején készült el a millenniumi emlékmű és a két oszlopcsarnok. Így mi most tiszteleghettünk a Hét Vezér, az Árpád-házi királyok és az Erdélyi-fejedelmek szobrai előtt is.

A kirándulásba belefért egy egy órás jégkorcsolyázás is, amelyet a Sport43 programsorozaton belül ingyen biztosítottak számunkra Budapesten.

Kellemesen elfáradva, élményekkel és értékekkel térhettünk haza.

Kincses Katalin

1 2 2

2 2

 

2 2 2

2 2 2

2

Kiemelt partnereink

refegyh

parokia

mimk1

floch

vac

Ki olvas minket

Oldalainkat 161 vendég és 0 tag böngészi

FEL