Beszámoló a franciaországi szakmai látogatásról

2017 október 16-31-ig szakmai úton vett részt Franciaországban intézményünk két pedagógusa, Bócz Mónika és Simák Viktória.

A francia kisvárosban, Bar le Ducben található az az intézmény (CFA Louis Prioux), ahol jelenleg két volt diákunk is tanul, Sós Regina és Fábián Balázs. Korábbi években nálunk végzett diákok is kint folytatták tanulmányaikat, Török Viktória és Dóka Georgina.

Látogatásunk célja az volt, hogy megnézzük tanulóink milyen körülmények között élnek, tanulnak és dolgoznak külföldön. Emellett az ottani oktatási rendszerbe is bepillantást nyerhettünk. Kb. 700 tanulójuk van, köztük sok magyar és lengyel tanuló is. Az iskola vezetéséért Odile Montliebert igazgatónő a felelős, aki már több, mint 20 éve látja el ezt a feladatot. Duális képzésben tanulnak: 1 hét iskola és 3 hét munka felosztásban, emellett felnőttképzéssel is foglalkoznak, melynek célja a munkapiacra való visszatérés segítése. Az iskolai oktatás időtartama alatt a diákok kollégiumi elhelyezésben részesülnek. A napi három étkezés is biztosított számukra.

 Reggel 8 órától este 18 óráig tartanak a tanórák, az óraközi szünetek, valamint az egy órás ebédidő jelent kikapcsolódást. Tömbösítettek az órák, egy tanóra 80 perces, a gyakorlati oktatás 8:00-12:20, valamint 13.35-18.00 óra között folyik. Az oktatás a következő területeken történik: cukrászat, szakács, pékség, felszolgálás, fodrászat, autószerelés, autófényezés. Minden területen látogattunk elméleti és gyakorlati órákat, például Francia mint idegen nyelv, Matematika, Higiénia, Főzéselmélet, Angol nyelv, Sütés, Főzés, Fodrászat, Autószerelés, Pékáruk készítése. Az iskola kiváló technikai felszereltséggel rendelkezik.

Regina 2016-ban végzett a 14/V osztályban vendéglátás-szervező szakon. Szeptembertől tanul Bar le Ducben, pincérként dolgozik Metzben egy tradicionális francia étteremben (Restaurant L’Aloyau Chez Jacques). Munkahelyén van segítsége, főnöke és felettesei segítőkészek, türelmesek, barátságosak, elégedettek Regina munkájával. Balázs 2016-ban érettségizett a 12/2 osztályban, ő is szeptembertől tanul ebben a francia iskolában, és felszolgál egy étteremben Nancyban (La Chamade). Dicsérték Balázs nyelvtudását, hozzáállását a munkához és a vendégekhez. Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy jól érzik magukat kint és nagy lehetőségnek tartják a külföldi tanulást és munkavégzést. Példaként állhatnak diákjaink előtt, hiszen mindketten szorgalommal, lelkiismeretes munkával jutottak el oda, ahol most tartanak.

 

 A franciaországi tapasztalatokról Pap Zsolt tanár úr által készített prezentáció megtekinthető az alábbi prezentáció elindításávala:

Kiemelt partnereink

refegyh

parokia

mimk1

floch

vac

Ki olvas minket

Oldalainkat 80 vendég és 0 tag böngészi

FEL