Átröpűlök hosszában hazámon

A magyar kultúra napja, a Himnusz keletkezésének 200. évfordulója után 1 nappal iskolánk 12/2 osztálya felkereste a városban tartózkodó Petőfi200 vándorkiállítást, mely Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából jött létre, és jelenik meg az ország több pontján.

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy lehetőségünk nyílt felkeresni és megtekinteni ezt a nem mindennapi tárlatot.

A kiállítás különlegessége, hogy egy múzeum-buszban tekinthető meg. A tárlat nem a költő életrajzát mutatja be, hanem az alkotói személyiséget: a költővé válást, a közéleti szerepvállalást, az irodalmi élet szervezését vagy a családalapítást.

A kiállításban gyűjteményi darabokat láthatunk digitális formában, fényképeken: pl. az édesapa Petrovics István mészárosbárdját, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárcát, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Mindegyikhez tartozik egy-egy kiemelt vers.

A múzeum-buszban elrejtett tartalmakat önállóan lehetett felfedezni – egy rövid ráhangoló beszélgetés után. A busz hátsó üléssorán pedig próbára lehetett tenni a kiállításon megszerzett tudásunkat.

A buszra felszállva izgalmas utazáson vehettünk részt.

Szemán Marietta

szaktanár

2 2 2

2 2 2

Kiemelt partnereink

refegyh

parokia

mimk1

floch

vac

Ki olvas minket

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

FEL